DramaOnline logo

Blog_banner_Artikelen_geschreven_over_de_achtergrond_van_het_vak_drama_-_DramaOnline.png

Blog

Artikelen geschreven door de makers van DramaOnline over de achtergrond van het vak drama.

Regels en afspraken binnen een dramales

Door Eva op 31 maart 2017

 

Drama gaat over jezelf presenteren, iets van jezelf laten zien. Dit is alleen maar mogelijk als je je als speler veilig voelt. Een veilige sfeer houdt in dat iedereen geaccepteerd en gerespecteerd wordt. Hoewel deze veilige sfeer een voorwaarde voor een dramales is, is het niet voor elke groep even vanzelfsprekend.... Lees verder

Hoorspel

Door Eva op 24 november 2016

Een weinig gebruikte spelvorm in de dramales is het hoorspel. Toch is hoorspel een goede techniek om aan muzikaliteit, concentratie en theatraliteit te werken. Het stimuleert de verbeeldingskracht en voorstellingsvermogen van de leerlingen en kan tot mooie presentaties leiden.

Lees verder

Taalontwikkeling in de dramales

Door Eva op 17 november 2016

Drama is de ideale manier om te werken aan de taalvaardigheid van leerlingen. Het bevordert de communicatie van kinderen, het vergroot de woordenschat en het geeft vrijheid om creatief met taal bezig te zijn. Een tekst beleven en spelen geeft veel meer begrip dan deze alleen lezen of horen.

Lees verder

Jabbertalk

Door Eva op 10 september 2016

 

In een aantal van onze dramaoefeningen en -lessen maken we gebruik van de werkvorm jabbertalk. Een techniek die niet bij iedere leerling en leerkracht bekend zal zijn, maar wel enorm inspirerend kan werken.

Lees verder

Teacher-in-role

Door Eva op 8 januari 2016

 

In een aantal van onze dramalessen gebruiken we de spelvorm teacher-in-role. Een laagdrempelige en fantasievolle manier om met de leerlingen tot spel te komen. In dit artikel leggen we je graag uit wat teacher-in-role inhoudt en hoe je dit zelf kunt inzetten.

Lees verder

Theaterbezoek met je klas

Door Eva op 10 september 2015

Hopelijk bezoek je regelmatig een theater-, dans- of muziekvoorstelling met je klas. Niet alleen het actief beleven van cultuureducatie, zoals in de dramales, is belangrijk, maar ook het kijken naar kunst verruimt de blik van je leerlingen.

Niet ieder kind zal ervaring hebben met het bezoeken van een voorstelling.... Lees verder

Hoge en lage status tijdens drama

Door Eva op 18 mei 2015

Status kan over heel veel dingen gaan; leeftijd, beroep, rang, postuur, karakter. Door een verschil in status tussen personages op te zoeken, ontstaat er interactie.

 

Lees verder

Het probleem - over het creëren van een boeiende scène

Door Eva op 13 april 2015

Vanaf groep 5 wordt er in onze dramamethode aandacht besteed aan het gebruiken van het spelelement probleem en oplossing. We vertellen je graag wat we hiermee bedoelen en hoe je dit kunt toepassen in je dramales.

Lees verder

De 3 W's in een dramales

Door Eva op 6 april 2015

In de dramales wordt vaak gewerkt met de Wie, Wat en Waar. Maar wat wordt daar eigenlijk mee bedoeld? En hoe kun je deze 3 W’s inzetten?

Lees verder

Het samenstellen van een kostuumkist

Door Eva op 12 maart 2015

Kostuums in de dramales kunnen zeker een meerwaarde zijn. Het is prettig als je binnen de school een kostuumkist hebt, waar iedereen gebruik van kan maken. Lees hier een voorbeeld van de inhoud van zo'n kist.

Lees verder

« Vorige123Volgende »