DramaOnline logo

Nieuwe teamtraining: Samen sterk in de dramales

Door Eva op 14 juni 2017

Vanaf komend schooljaar heeft DramaOnline een nieuwe teamtraining beschikbaar: ‘Samen sterk in de dramales’. In deze training, ontwikkeld en uitgevoerd in samenwerking met Stichting Omgaan met pesten, krijgen leerkrachten handvatten aangereikt om pesten bespreekbaar en inzichtelijk te maken.

Lees verder

Op 14 juni is het Buitenspeeldag! 10 leuke dramaoefeningen om buiten te doen.

Door Eva op 23 mei 2017

Op 14 juni is het weer Buitenspeeldag. De nationale dag waarop kinderen gestimuleerd worden om buiten te spelen. En wat is er leuker om dan ook buiten drama te geven?

We geven je graag een aantal tips voor dramaoefeningen die bij uitstek geschikt zijn om buiten uit te voeren, bijvoorbeeld omdat ze veel ruimte nodig hebben of extra leuk zijn in een natuurlijke omgeving.

Lees verder

Download onze gratis dramales voor Moederdag

Door Eva op 9 mei 2017

Volgende week Moederdag! Een leuke dramales voor de kleuters is "Mama kwijt", naar aanleiding van het prentenboek. Gratis hier te downloaden.
(Mama wordt trouwens ook weer teruggevonden, hoor...)

Lees verder

Al bijna klaar voor de groep 8 musical? We helpen je graag een handje!

Door Eva op 9 mei 2017

De komende weken wordt er op veel basisscholen in de hoogste klassen hard gewerkt aan de afscheidsvoorstelling. In onze lesmethode vind je een lessenserie als ondersteuning bij het repeteren van de afscheidsvoorstelling van groep 7/8.

Lees verder

Week van de Lentekriebels! - dramalessen over liefde en relaties

Door Eva op 14 maart 2017

Volgende week begint de Week van de Lentekriebels. Een nationale projectweek voor het gehele basisonderwijs rondom de thema's liefde, seksualiteit en relaties.
Drama is een goede manier om deze, soms lastige, thematiek bespreekbaar en inzichtelijk te maken. In onze lesmethode hebben we diverse dramalessen beschikbaar om tijdens deze Week van de Lentekriebels op het programma te zetten.

... Lees verder

NIEUW: Zelf een dramales creëren op je tablet of mobiel!

Door Eva op 4 maart 2017

Het was al mogelijk om toegang te krijgen tot al ons lesmateriaal via je tablet of mobiel. Maar sinds deze week kun je op je mobiele apparaat ook zelf lessen maken met de online lessenmaker! Via de touchfunctie op je apparaat sleep je de door jou geselecteerde oefeningen naar het lespalet. Je hoeft de les alleen nog maar op te slaan en... Lees verder

Nieuwe dramales online voor groep 7/8: Het hotel!

Door Eva op 2 maart 2017

In deze nieuwe dramales voor de bovenbouw gaat het over spiegelen en overaccepteren. Twee technieken die binnen improvisatie een scène interessanter maken en leerlingen uitdagen aandacht te hebben voor elkaars spelimpulsen. De les speelt zich af bij de receptie van een hotel waar verschillende hotelgasten een probleem creëren.

Lees verder

Nieuw in de lesmethode: Vakoverstijgend werken!

Door Eva op 9 februari 2017

Wij vinden het belangrijk dat onze lesmethode drama verbindt met andere vakken binnen het basisonderwijs. In onze lessen werken we daarom vakverstijgend en zoeken we de inspiratie in bijvoorbeeld beeldende kunst, muziek of rekenen.

Vanaf nu is het ook mogelijk om hier gericht je lessen op uit te zoeken. In het themalessenoverzicht hebben we een filter geplaatst waarmee je heel eenvoudig... Lees verder

'De kleine walvis' - GRATIS dramales Nationale Voorleesdagen!

Door Eva op 12 januari 2017

Op 25 januari gaan de Nationale Voorleesdagen weer van start. Een themaweek waarin het voorlezen aan kinderen gestimuleerd wordt. Ieder jaar ontwikkelen wij een dramales speciaal rondom het Prentenboek van het Jaar. Dit jaar hebben we ons laten inspireren door het vertederende prentenboek 'De kleine walvis' door Benji Davies. Wij stimuleren graag het voorlezen aan kinderen en het gebruik van (prenten)boeken... Lees verder

Een mooi en creatief 2017 gewenst! (...en 5 euro korting op al onze producten!)

Door Eva op 2 januari 2017

Namens het team van DramaOnline een dramatisch mooi 2017 gewenst! Om het nieuwe jaar goed te beginnen, hebben we een speciale kortingsactie. Bestel nu op www.dramawinkel.nl met vouchercode 2017... Lees verder

Tijd voor Kerst in je dramales!

Door Eva op 10 december 2016

De meeste klaslokalen zullen inmiddels in kerstsfeer zijn omgetoverd. Dus wordt het ook weer tijd voor een kerst-dramales. Voor iedere groep staat er een dramales Kerst in onze lesmethode klaar!

Lees verder

Nieuwe dramales voor groep 5/6: Sporen in de sneeuw

Door Eva op 3 december 2016

In deze dramales maakt groep 5/6 hun eigen sporen in de sneeuw. Ze onderzoeken daarbij hoe mensen, dieren en voertuigen hun sporenpatroon achterlaten. In de kernopdracht maakt de hele groep een groot patroon, dat uiteindelijk wordt omgezet in een schilderij. Bewust zijn van het fysiek en alert zijn op de omgeving staat in deze les centraal.

Lees verder

De Sint is weer in het land! Volop lesmateriaal beschikbaar in onze lesmethode

Door Eva op 12 november 2016

Sinterklaas is weer gearriveerd met zijn stoomboot. Vind je het leuk om in je dramales aandacht te besteden aan het Sintfeest? Wij hebben in onze lesmethode volop lesmateriaal beschikbaar rondom Sinterklaas en zijn Pieten. Complete dramalessen, korte dramaoefeningen en instructievideo's.

Lees verder

Alle theatrale muziek nu direct beschikbaar in de methode!

Door Eva op 29 oktober 2016

Omdat we steeds vaker van leerkrachten hoorden dat ze geen gebruik meer maken van fysieke CD's, hebben we vanaf nu bij alle dramalessen en -oefeningen de bijpassende theatrale muziek direct als MP3 binnen de methode beschikbaar.

Lees verder

Voor altijd jong! Het lespakket Kinderboekenweek is vanaf vandaag online!

Door Eva op 13 september 2016

Speciaal voor de Kinderboekenweek 2016 heeft DramaOnline een dramales over opa's en oma's ontwikkeld voor iedere combinatiegroep. De complete en inspirerende lessen sluiten allemaal aan bij een kerntitel of thema van de Kinderboekenweek en zijn gebundeld in het speciale "Voor altijd jong-pakket". Zo kun je zonder al te veel voorbereiding direct met je groep aan de slag.

Lees verder

Lespakket met 4 dramalessen voor landelijke Dag tegen Pesten nu beschikbaar!

Door Eva op 12 september 2016

Samen met Stichting Omgaan met Pesten heeft DramaOnline een lespakket ontwikkeld met als doel het pesten bespreekbaar en inzichtelijk te maken. Drama is het vak bij uitstek om te werken aan een positief zelfbeeld, een goede samenwerking en een prettige sfeer in de klas. Perfect lesmateriaal tijdens de landelijke Dag tegen Pesten!

Lees verder

DramaOnline is jarig! Vier het feestje met ons mee en krijg € 5,00 korting!

Door Eva op 1 september 2016

Op 1 september bestaat onze dramamethode voor het basisonderwijs alweer 5 jaar! En om dat te vieren hebben we deze week een leuke kortingsactie.

Bestel t/m 5 september voor minimaal € 25,00 op www.dramawinkel.nl, gebruik kortingscode HIEPERDEPIEP en ontvang € 5,00 korting op het totaalbedrag.

Lees verder

Troonrede, Gouden koets en tientallen hoedjes. Nieuwe dramales over Prinsjesdag voor groep 7/8!

Door Eva op 18 augustus 2016

De leerlingen van de bovenbouw bedenken in deze dramales hun eigen troonrede, waarin ze hun plannen voor Nederland voor het komende jaar presenteren. Plannen die absurd en zwaar overdreven zijn. En ook nog eens in beeld worden omgezet door een groepje doventolken. Mooie les om rond de derde dinsdag van september in te plannen!

Lees verder

Wie is het snelst! Een nieuwe dramales rondom de fabel 'Schildpad en Haas' voor groep 3/4!

Door Eva op 11 augustus 2016

De fabel 'Schildpad en Haas' is de inspiratiebron voor deze dramales voor groep 3/4. In dit verhaal houden Schildpad en Haas een hardloopwedstrijd. Haas denkt gemakkelijk te kunnen winnen en doet geen moeite voor de wedstrijd. Terwijl hij een dutje doet, heeft Schildpad, die langzaam maar gestaag gelopen heeft, de wedstijd gewonnen. De leerlingen maken klassikaal een groepspresentatie, waarin de... Lees verder

Een griezelig hoorspel; nieuwe dramales voor groep 5/6!

Door Eva op 4 augustus 2016

De leerlingen brengen een bezoekje aan een oude, verlaten villa. Hoewel de villa al jaren leeg staat, zijn er nog genoeg geluiden te horen. In groepjes maken de leerlingen een hoorspel, waarbij zij één van de kamers van het spookhuis in geluid presenteren. Ze voegen hieraan spannende elementen toe. De leerlingen leren dat het creëren van spanning het meest effectief is als dit... Lees verder

Een terugblik met groep 5 t/m 8 op het afgelopen schooljaar in deze nieuwste dramales!

Door Eva op 11 juli 2016

De leerlingen maken met elkaar een jaaroverzicht. Hierin worden de hoogtepunten van het afgelopen schooljaar gepresenteerd. Dit kunnen activiteiten zoals de weeksluiting, schoolreisje of kerstdiner zijn. Of kleine bijzonderheden zoals de leuke gymlessen, de spreekbeurt van één van de leerlingen of een hoog cijfer voor topografie. De hoogtepunten worden in groepjes voorbereid, waarna... Lees verder

Zomeractie! 3 Maanden abonnement op DramaOnline gratis!

Door Eva op 21 juni 2016

De zomer is vandaag begonnen! Tijd voor een bijzondere zomeractie.

Schrijf je nu in voor een abonnement op DramaOnline en krijg 3 maanden gratis!

Lees verder

Dikkertje Dap klom op de trap; nieuwe dramales voor de kleuters!

Door Eva op 15 juni 2016

In deze nieuwe dramales voor de kleuters speelt het meest bekende gedicht van Annie M.G Schmidt de hoofdrol: Dikkertje Dap. De leerlingen gebruiken een aantal elementen uit het gedicht, zoals de rode laarsjes en het glijden van de nek van de giraf, tijdens spel. Zowel met als zonder tekst. Op een laagdrempelige en speelse manier gebruiken de leerlingen de avonturen van Dikkertje Dap om hun eigen... Lees verder

De spin Sebastiaan; nog een nieuwe les voor de Annie M.G. Schmidtweek!

Door Eva op 26 mei 2016

Van 18 t/m 28 mei is het Annie M.G. Schmidtweek. En we hebben nog een leuke les voor groep 3/4 aan onze lesmethode toegevoegd: De spin Sebastiaan. De klassieker over het noodlottige avontuur van een spin. De leerlingen zetten in groepjes de strofes van het gedicht om in tekst en beweging.

Lees verder

De heks van Sier-kon-fleks; een nieuwe dramales voor de Annie M.G. Schmidtweek!

Door Eva op 18 mei 2016

De Annie M.G. Schmidt week is vandaag begonnen. En we hebben een superleuke les voor groep 5/6 aan onze lesmethode toegevoegd: De heks van Sier-kon-fleks. Een grappige tekst over een heks die een stad teistert met haar plagerijen. De leerlingen bedenken nieuwe strofes voor het gedicht en koppelen hier bewegingen aan.

Lees verder

Nieuwe dramales voor groep 5/6: Hopeloos verliefd (prentenboek)

Door Eva op 29 april 2016

In deze dramales staat het prentenboek "Hopeloos verliefd" van Angelika Glitz en Annette Swoboda centraal. Een boek over anders zijn, niet afgaan op uiterlijk en verliefdheid. De leerlingen zetten het verhaal om in scènes, waarbij ze zich telkens inleven in één van de hoofdpersonages. Ze maken hierbij vooral gebruik van pantomime en zetten alleen tekst in als dit iets toevoegt... Lees verder

Hoe ziet Nederland er uit over 100 jaar? Nieuwe les online voor de bovenbouw!

Door Eva op 11 maart 2016

In 100 jaar tijd kan veel gebeuren. Omgangsvormen, omgeving en taal veranderen. Er worden grote en kleine uitvindingen gedaan, die het leven makkelijker (en soms moeilijker) maken. In deze les fantaseren de leerlingen hoe hun land er over 100 jaar uit zou kunnen zien. Ze improviseren scènes over oude en nieuwe uitvindingen en ontwikkelen een taal uit de 22ste eeuw. Een creatieve les over... Lees verder

Nieuwe dramales online voor groep 5/6: Circus!

Door Eva op 1 maart 2016

In deze dramales voor groep 5/6 maken de leerlingen met elkaar een circus. In dit circus worden de meest fantastische kunsten vertoond, als je de aanplakbiljetten moet geloven tenminste. In feite zijn de artiesten namelijk helemaal niet talentvol, maar door hun manier van presenteren lijkt het heel wat. De leerlingen ontwikkelen een simpele act, die zij vol overgave presenteren. Overtuigen en vol... Lees verder

Ons nieuwe kaartspel Wie, Wat, Waar is beschikbaar! Maak deze week kans op een gratis spel!

Door Eva op 17 februari 2016

Vandaag brengen we ons eerste kaartspel uit: Wie, Wat, Waar! In ons kaartspel Wie, Wat, Waar vind je 52 kaarten met daarop personages (wie), locaties (waar) en handelingen (wat). Onder alle klanten die in de week van 17 t/m 24 februari een kaartspel Wie, Wat, Waar bestellen, verloten we 3 gratis spellen.

Lees verder

5 Dramaoefeningen voor Valentijnsdag!

Door Eva op 9 februari 2016

Op 14 februari is het Valentijnsdag. Een dag over liefde en vriendschap die voor veel kinderen spannend is. We hebben 5 dramaoefeningen voor je, die perfect passen bij Valentijnsdag.

Lees verder

Gratis dramales "We hebben er een geitje bij!" voor de Nationale Voorleesdagen!

Door Eva op 21 januari 2016

Op 27 januari gaan de Nationale Voorleesdagen weer van start. Een themaweek waarin het voorlezen aan kinderen gestimuleerd wordt. Ieder jaar ontwikkelen wij een dramales speciaal rondom het Prentenboek van het Jaar. Dit jaar hebben we ons laten inspireren door het mooie prentenboek "We hebben er een geitje bij!" door Marjet Huiberts en Iris Deppe. Wij stimuleren graag het voorlezen aan kinderen... Lees verder

Groepsformatie; een nieuwe dramales over samenwerken voor groep 7/8

Door Eva op 19 december 2015

Deze nieuwe dramales voor de bovenbouw gaat over het inzetten van een groep, waardoor je tot een groter resultaat kunt komen dan in je eentje. Het uitgangspunt hierbij is een grappig filmpje waarin een groepje dieren een vijand weet te verslaan door zich op een bepaalde manier te groeperen. In de les maken de leerlingen zelf ook een dergelijke scène; eerst met dieren en vervolgens met mensen.... Lees verder

Een dagje in de fabriek met groep 3/4 in onze nieuwste dramales

Door Eva op 23 november 2015

In deze les beleven de leerlingen een dagje in de fabriek. Zij bouwen samen een voorwerp aan de lopende band, met en zonder geluid. In de kernopdracht maken ze in tweetallen een scène waarin hun fabriekswerk wordt onderbroken door een aantal synchrone, pantomimische handelingen. Er is aandacht voor het opbouwen van een scène en samenwerken. Deze les is perfect uit te breiden tot een... Lees verder

Nieuwe sintles voor groep 3/4: Dimitri en het geheim van het kleine doosje

Door Eva op 4 november 2015

In deze dramales voor groep 3/4 staat het boek "Dimitri en het geheim van het kleine doosje" van Yvon Jaspers en Kristina Ruell centraal. In dit boek gooit Dimitri al zijn speelgoed na één keer spelen in de prullenbak. Daarom heeft hij een extra lange verlanglijst voor Sinterklaas. Maar die denkt dat Dimitri iets anders nodig heeft.
De leerlingen zetten gezellige en ongezellige... Lees verder

Zes heksen - nieuwe dramales voor groep 3/4 online!

Door Eva op 2 november 2015

Het uitgangspunt voor deze dramales is het liedje "Zes heksen", met tekst van Chris Winsemius. De leerlingen improviseren verschillende handelingen die passen bij een heks. In de kernopdracht zetten ze een couplet van het lied om in een scène, waarbij ze creatief met de tekst om mogen gaan. Hierbij wordt aandacht besteed aan rijm, samenspel en beweging in combinatie met tekst.

Lees verder

Lekker griezelen in de dramales met Halloween!

Door Eva op 26 oktober 2015

Op 31 oktober is het Halloween! In onze lesmethode hebben we een aantal spannende dramalessen beschikbaar dat perfect bij het Halloween-thema aansluit.

Lees verder

Drama voor kleuters. Kom naar onze workshop op 28 oktober!

Door Eva op 15 oktober 2015

Geef je les aan kleuters? En zou je graag met ze aan drama willen werken? Geef je dan nu op voor onze workshop DRAMA VOOR KLEUTERS op woensdagmiddag 28 oktober. In de workshop wordt theorie en praktijk afgewisseld, waarbij we actief aan de slag gaan met geschikte speltechnieken en -opdrachten voor kleuters. Hierbij komen bewegingsspel, improvisatie, pantomime, objectenspel en prentenboeken aan... Lees verder

Nieuwe dramales voor de middenbouw: De raaf en de vos

Door Eva op 1 oktober 2015

Deze nieuwe dramales voor groep 5/6 gaat over de bekende fabel van Jean de la Fontaine: De raaf en de vos. In deze fabel weet een vos met mooie woorden een stuk kaas van de raaf af te pakken. De leerlingen zetten in de les de fabel om naar een zelfbedachte situatie waarin iemand iets van een ander gedaan wil krijgen. Hierbij wordt aandacht besteed aan het overtuigen van de ander en het inzetten... Lees verder

Raar maar waar... het nieuwe lespakket voor de Kinderboekenweek is vanaf vandaag beschikbaar!

Door Eva op 9 september 2015

Speciaal voor de Kinderboekenweek 2015 heeft DramaOnline een dramales over natuur, techniek & wetenschap ontwikkeld voor iedere combinatiegroep. De complete en inspirerende lessen sluiten allemaal aan bij een kerntitel van de Kinderboekenweek en zijn gebundeld in het speciale "Raar maar waar-pakket".

Lees verder

Aarde, water, lucht en vuur; nieuwe lessenserie voor groep 7/8!

Door Eva op 7 september 2015

Deze nieuwe lessenserie gaat over de vier elementen Aarde, Water, Lucht en Vuur. Vanuit deze elementen ontwikkelen de leerlingen personages, die de basis vormen van een aantal improvisatiescènes. In de eerste les worden Aarde en Vuur behandeld, in de tweede les Water en Lucht. De eerste les wordt afgesloten met een groepsimprovisatie, in de tweede les maken de leerlingen in tweetallen een... Lees verder

Nieuw dramaproject voor groep 5/6: Wij gaan op berenjacht!

Door Eva op 24 augustus 2015

In deze lessenserie voor groep 5/6 gaan de leerlingen aan de slag met het bekende boek "Wij gaan op berenjacht" van Michael Rosen en Helen Oxenbury. Door de simpele verhaallijn en de vele herhalingen is dit boek heel geschikt om om te zetten in een aantal scènes, die uiteindelijk gepresenteerd kunnen worden aan de onderbouw.

Lees verder

Wil je graag een prettige sfeer creëren in je dramales? Kom naar onze workshop "Met zelfvertrouwen drama geven"!

Door Eva op 19 augustus 2015

Wil je graag weten hoe je een prettige sfeer voor jezelf en de leerlingen creëert in de dramales? Welke valkuilen er zijn bij het geven van drama? En hoe je een les goed opbouwt? Kom dan naar onze workshop op 16 september en krijg een abonnement cadeau!

Lees verder

Duik de omgekeerde wereld in met onze nieuwe dramales voor groep 5/6

Door Eva op 19 augustus 2015

Deze nieuwe dramales voor de middenbouw gaat over omkeringen in tekst. Als inspiratiebron wordt het gedicht "Leuk is raar" van Harry Jekkers en Koos Meinderts gebruikt. De leerlingen maken in groepjes een couplet voor een eigen "omgekeerde wereld gedicht". Hierin wordt aandacht besteed aan het spelen met taal, tegenstellingen en rijm. Door binnen de opdrachten duidelijke kaders neer te zetten,... Lees verder

Tips voor het nieuwe schooljaar

Door Eva op 18 augustus 2015

Wil je het nieuwe schooljaar creatief beginnen? We hebben een aantal dramalessen op een rij gezet, die je perfect aan het begin van het schooljaar op het programma kan zetten.

Lees verder

Nieuwe dramales voor groep 5/6: Het land van de grote woordfabriek.

Door Eva op 17 augustus 2015

Het fantastische prentenboek "Het land van de grote woordfabriek" van Agnès de Lestrade en Valeria Docampo staat centraal in deze nieuwe dramales voor groep 5/6. Het boek gaat over een land waar de mensen bijna niet spreken, omdat je woorden moet kopen. In de les spelen de leerlingen met woorden. Bestaande woorden en fantasiewoorden, gratis woorden en onbetaalbare woorden, stille woorden... Lees verder

Ons nieuwe workshopaanbod staat online!

Door Eva op 2 juni 2015

We zijn er zelf ontzettend enthousiast over... ons nieuwe workshopaanbod voor komend schooljaar staat online!
Laat je inspireren door workshops over bijvoorbeeld improviseren, drama voor kleuters en taalontwikkeling in de dramales.
En... bij inschrijving voor een workshop krijg je een abonnement op onze dramamethode cadeau!

Lees verder

Hoge en lage status tijdens drama

Door Eva op 18 mei 2015

Status kan over heel veel dingen gaan: leeftijd, beroep, rang, postuur, karakter. Door een verschil in status tussen personages op te zoeken, ontstaat er interactie. Hoe je met statusspel kunt werken in je dramales, lees je in ons nieuwste blog.

Lees verder

De Gruffalo; nieuwe dramales voor de kleuters online!

Door Eva op 13 mei 2015

In deze dramales voor de onderbouw staat het bekende boek "De Gruffalo" van Julia Donaldson en Axel Scheffler centraal. De leerlingen maken stilstaande beelden van de verschillende personages uit het boek en maken daarbij onderscheid tussen dapper en bang. Ze leren op welke manieren je je houding kunt aanpassen aan een karakter en emotie.

Lees verder

Het probleem - over het creëren van een boeiende scène (nieuw blog)

Door Eva op 13 april 2015

Vanaf groep 5 wordt er in onze dramamethode aandacht besteed aan het gebruiken van het spelelement probleem en oplossing. In ons nieuwste blog vertellen we je graag wat we hiermee bedoelen en hoe je dit kunt toepassen in je dramales.

Lees verder

Project Stilte - een nieuwe lessenserie voor groep 7/8 over de kracht van stilte

Door Eva op 7 april 2015

In ons nieuwe dramaproject Stilte voor de bovenbouw is de compositie 4'33 door John Cage de inspiratiebron. In drie lessen ontdekken de leerlingen dat stilte soms zelfs meer betekenis kan geven dan woorden en dat totale stilte niet bestaat. Vanaf vandaag beschikbaar in onze dramamethode!

Lees verder

De 3 W's in een dramales (nieuwste blog)

Door Eva op 7 april 2015

Benieuwd wat er met Wie, Wat en Waar in de dramales bedoeld wordt? En hoe je deze zelf kunt toepassen? In ons nieuwste artikel lees je alles over de functie van de 3 W's en de toepassing ervan. Met een paar leuke voorbeeldoefeningen!

Lees verder

Met onze nieuwe leerlijnmodule geef je kwaliteit aan je dramaonderwijs!

Door Eva op 19 maart 2015

Binnen cultuureducatie wordt steeds meer aandacht besteed aan leerlijnen. En terecht, want een leerlijn geeft richting, houvast en inhoudelijke kwaliteit.

Met trots presenteren wij daarom onze nieuwe leerlijnmodule, waarmee je zelf je eigen leerlijn drama kunt samenstellen.

Lees verder

Mooie dramales over zonsverduistering!

Door Eva op 17 maart 2015

Komende vrijdag is er een gedeeltelijke zonsverduistering te zien! (als het weer een beetje meezit...) In onze dramales "De Zon" wordt het fenomeen zonsverduistering door middel van het volksverhaal "De vuurhonden van de koning" uitgelegd.

Lees verder

Nieuwe dramalessen voor de Grote Rekendag

Door Eva op 11 maart 2015

Op zoek naar leuke lesideeën voor de Grote Rekendag op woensdag 25 maart?
Speciaal voor de Grote Rekendag hebben we een dramales ontwikkeld voor iedere combinatiegroep over tellen, getallen, vormen en patronen.

Lees verder

Gedichtendans; een nieuwe dramales voor de bovenbouw!

Door Eva op 14 februari 2015

Er staat een nieuwe dramales online voor groep 7/8: Gedichtendans.
In deze les rondom poëzie staan elfjes centraal. Een elfje is een gedicht bestaande uit 11 woorden verdeeld over 5 regels. De leerlingen schrijven door middel van stoelendans ieder een elfje, welke zij vervolgens in drietallen omzetten naar een scène. De leerling neemt in het maakproces afwisselend de rol van regisseur... Lees verder

Nieuwe dramales online voor groep 5/6: Dada-gedichten!

Door Eva op 1 februari 2015

In deze nieuwe dramales voor groep 5/6 staan Dada-gedichten centraal. Een Dada-gedicht is een gedicht waarbij de vaste regels worden losgelaten. Zo laat de dichter bijvoorbeeld door de manier van schrijven en de positie van de woorden de betekenis van de tekst zien. In deze dramales nemen de leerlingen een simpel gedicht als uitgangspunt van een eigen Dada-gedicht. Deze gedichten worden in groepjes... Lees verder

Gratis dramales "Boer Boris gaat naar zee"

Door Eva op 14 januari 2015

Boer Boris gaat naar zee en jouw klas kan (bijna) gratis met hem mee! Ga naar www.dramaonline.nl/nvd2015 en ontvang de dramales voor groep 1 t/m 3, ontwikkeld voor de Nationale Voorleesdagen, in je mailbox.

Lees verder

Nu € 20,00 korting op een schoolabonnement

Door Eva op 26 november 2014

Als je vóór 31 december een schoolabonnement op DramaOnline bestelt, ontvang je € 20,00 korting! Hierdoor betaal je slechts € 157,00 (i.p.v. € 177,00)

Lees verder

Nieuwe lessenserie Het heelal voor groep 3/4 en 5/6

Door Eva op 3 november 2014

We hebben een nieuwe lessenserie ontwikkeld voor de middenbouw: Het heelal. De serie bestaat uit 4 dramalessen: De maan (groep 3/4), De zon (groep 5/6), Sterren (groep 3/4) en Planeten (groep 5/6). De lessen zijn ook los van elkaar in te zetten.

Lees verder

Vanaf vandaag kun je je inschrijven voor onze inspirerende dramaworkshops!

Door Eva op 28 oktober 2014

Vanaf vandaag kun je je inschrijven voor onze inspirerende dramaworkshops! Voor leerkrachten in het basisonderwijs Vanaf vandaag kun je je inschrijven voor onze inspirerende dramaworkshops! In de workshops van DramaAcademie (het opleidingsaanbod van DramaOnline) duik je een dag lang in een specifiek thema op het gebied van drama, zoals het werken met spelteksten of drama in de praktijk. Je krijgt... Lees verder

Welk prentenboek is geschikt voor een dramales? (nieuw blog)

Door Eva op 14 oktober 2014

In onze dramalessen maken we vaak dankbaar gebruik van prentenboeken. Een mooi boek is voor zowel leerlingen als leerkracht een fijne inspiratiebron voor dramatisch spel. Maar niet elk boek is even geschikt om in de dramales in te zetten. We vertellen je graag in ons nieuwe blog wat onze criteria zijn bij het kiezen van een boek.

Lees verder

Spannende dramales voor bovenbouw online: Het misdrijf!

Door Eva op 23 september 2014

In deze dramales creëren de leerlingen scènes rondom een misdrijf. Hierbij leren ze spanning op te bouwen in een verhoor, getuigenverklaring en reconstructie. Ze worden gestimuleerd de misdrijven klein te houden en deze zo groot en overdreven mogelijk neer te zetten. Zo kan het verplaatsen van een theepot door de conciërge opeens een zeer criminele zaak worden. Creatief spelen... Lees verder

Op 18 september geven we een gratis online rondleiding door onze lesmethode

Door Eva op 16 september 2014

Maak je nog geen gebruik van onze dramamethode? Neem een kijkje in de kant-en-klare themalessen, digitale lessenmaker en inspirerende lesmaterialen. Op donderdag 18 september geven we een gratis virtuele rondleiding door onze lesmethode DramaOnline. Dit doen we door middel van een webinar: een online workshop, die je gewoon vanaf je computer kunt volgen.

Lees verder

Feest! Het Kinderboekenweekpakket met 4 feestelijke dramalessen is vanaf vandaag verkrijgbaar!

Door Eva op 10 september 2014

Nog even en dan breekt één van de leukste periodes van het jaar weer aan: de Kinderboekenweek. Met ditmaal een heel vrolijk thema: Feest!
Zoals ieder jaar brengen wij ook nu weer een speciaal lespakket uit voor deze bijzondere week. In dit Feestpakket vind je een feestelijke en compleet uitgewerkte dramales voor iedere combinatiegroep.

Lees verder

21 Nieuwe kleuterlessen in de methode

Door Eva op 10 september 2014

Afgelopen maand hebben we 21 kant-en-klare dramalessen aan de lesmethode toegevoegd. Dat betekent dat je nu de keuze hebt uit 50 kleuterlessen!
De lessen sluiten aan bij de meest voorkomende thema's in de kleuterklas en bij veel gebruikte kleutermethodes. Thema's als Dierentuin, In de keuken, Samenwerken, Bij de dokter, Post en Bouwen. Allemaal vrij te gebruiken voor onze abonnees.

Lees verder

DramaOnline is jarig en dat vieren we met mooie kortingen!

Door Eva op 1 september 2014

Vandaag is DramaOnline jarig en dat vieren we!
Van 1 t/m 5 september geven we 10% korting op al onze producten. Ga snel naar DramaWinkel en bestel een CD met theatrale muziek, E-boek met theaterteksten... Lees verder

Hoe ga je om met geweld in een dramales?

Door Eva op 26 augustus 2014

Achter elkaar aan rennende kleuters, eindeloze schietpartijen en onophoudelijk duw-en-trekwerk in je dramales. Herkenbaar?
Leerlingen kunnen de neiging hebben hun fascinatie voor geweld tijdens de dramales te uiten. Maar hoe ga je om met geweld tijdens een dramales?

Lees verder

Nieuwe dramales "Mijn lijf" - bewegingsspel voor de kleuters

Door Eva op 26 augustus 2014

In deze les staat het eigen lichaam centraal. De leerlingen ontdekken op welke manieren je kunt bewegen als er verschillende lichaamsdelen de hoofdrol hebben. In de kernopdracht maken de leerlingen in groepjes een eigen dans waarbij zij met elkaar verbonden zijn. Het leren kennen en benoemen van het lijf en het samenwerken en goed luisteren naar elkaar zijn in deze les belangrijk.

Lees verder

Nieuwe dramales "Dit ben ik" - perfect voor begin van het schooljaar!

Door Eva op 20 augustus 2014

Deze dramales voor de kleuters gaat over kennismaken en jezelf voorstellen. De les is daardoor bijzonder geschikt voor het begin van het schooljaar of wanneer een nieuw kind in de groep komt. Met behulp van een krant vertellen de leerlingen over zichzelf. De krant geeft houvast en structuur, waardoor ook de jongste kleuters tot spel kunnen overgaan.

Lees verder

Leer DramaOnline gebruiken met onze videohandleidingen

Door Eva op 18 augustus 2014

Er zijn veel verschillende functies binnen de methode om lesmateriaal te ontwikkelen. Misschien weet je nog niet precies wat mogelijk is of heb je een vraag over één van deze onderdelen.
Speciaal hiervoor hebben wij videohandleidingen gemaakt. Met deze korte video's beantwoorden we al je vragen over bijvoorbeeld het downloaden van spelmaterialen.

Lees verder

Zomeractie verlengd! Abonnementen nu tot 1 oktober 2015!

Door Eva op 10 juli 2014

Onze zomeractie blijkt bijzonder succesvol en daarom hebben we deze verlengd! Meld je nu aan voor een abonnement op DramaOnline en ontvang 3 maanden extra cadeau! Dit betekent dat je na inschrijving tot 1 oktober 2015 van onze lesmethode gebruik kunt maken; voor hetzelfde geld! *

Lees verder

Nieuwe dramales voor groep 7/8: Echte dialogen

Door Eva op 7 juli 2014

Deze dramales gaat over realistische en onrealistische gesprekken. De leerlingen leren het verschil tussen een tekst die dicht bij hen staat en een volledig verzonnen of sterk overdreven tekst. In de kernopdracht maken de leerlingen in groepjes twee dialogen aan de hand van een invulblad. De ene dialoog schrijven zij realistisch en de ander onrealistisch.

Lees verder

Nieuwe dramales: Bezoek

Door Eva op 10 mei 2014

Deze dramales voor groep 5/6 gaat over bezoek. In de les ontstaan geïmproviseerde gesprekken bij de deur. De leerlingen leren om een ruimte tijdens spel te definiëren zonder en met tekst. Daarbij worden ze gestimuleerd om direct te reageren op spelimpulsen.

Lees verder

Nieuwe dramales: Vrijheid

Door Eva op 11 april 2014

Deze dramales voor de bovenbouw gaat over de betekenis van vrijheid en sluit perfect aan bij het thema 4 en 5 mei. Op welke manier kun je je vrij voelen en wanneer ben je niet vrij? De leerlingen maken in groepjes standbeelden waarin het belang van vrijheid wordt neergezet. Vanuit dit beeld ontstaan scènes over situaties die ook het tegenovergestelde laten zien.

 

Lees verder

Dramalessen Pasen

Door Eva op 8 april 2014

Het is weer bijna Pasen! Voor de onderbouw hebben we twee dramalessen rondom dit lentefeest beschikbaar. De kleuters beleven een dag uit het leven van de Paashaas. Groep 3/4 beschildert paaseieren en maakt daarbij gebruik van de danselementen.

Lees verder

Gratis lespakket Koningsdag!

Door Eva op 1 april 2014

In onze lesmethode hebben we vandaag vier dramalessen toegevoegd rondom het thema Koningsdag. En omdat de lessen erg leuk geworden zijn, al zeggen we het zelf, hebben we besloten deze ook gratis beschikbaar te maken voor iedereen die (nog) geen abonnee is van DramaOnline. Bij elke bestelling in april vanaf € 10,00 ontvang je het lespakket Koningsdag gratis.

Lees verder

Dramales Lente

Door Eva op 22 maart 2014

Al ziet het er vandaag zo niet uit, het is lente! Voor de kleuters hebben wij een dramales beschikbaar over de veranderingen in de natuur in dit seizoen. De ontwikkeling van een bolletje naar een bloem, van rups naar vlinder en van kale takken naar bloeiende boom.

Lees verder

Nieuwe dramales: Buitenaardse wezens

Door Eva op 6 maart 2014

Er is een nieuwe dramales voor groep 7/8 beschikbaar: Buitenaardse wezens. De leerlingen spelen aliëns die landen op aarde en onze manier van leven ontdekken. De leerlingen leren associëren en op een andere manier kijken naar dingen die voor ons heel normaal zijn. In de les wordt gebruik gemaakt van objectenspel en jabbertalk.

Lees verder

Gratis dramales Week van het Geld

Door Eva op 4 maart 2014

Van 10 t/m 14 maart is het de Week van het Geld, een projectweek waarin basisschoolleerlingen om leren gaan met geld. Speciaal voor dit project heeft DramaOnline een dramales ontwikkeld voor groep 5 t/m 8: Geld. In de les wordt ingegaan op locaties waar geld een belangrijke rol speelt. En omdat het de Week van het Geld is, bieden wij deze les juist geheel gratis aan!

Lees verder

Nieuw lespakket: Van Gogh! (4 lessen)

Door Eva op 24 februari 2014

We hebben een nieuw schoolbreed en vakoverstijgend lespakket beschikbaar: Van Gogh! Dit lespakket van DramaOnline bestaat uit een dramales voor iedere combinatiegroep rondom de Nederlandse schilder Vincent van Gogh. In de lessen maken de leerlingen kennis met zijn schilderijen en techniek. Voor iedere groep wordt één van zijn schilderijen als uitgangspunt genomen. Een boeiende serie... Lees verder

E-boek Sprookjes met 25 dialogen voor groep 4-6

Door Eva op 10 februari 2014

Ons nieuwe E-boek Sprookjes is uit! 25 Dialogen voor groep 4 t/m 6, die je direct in de klas kunt gebruiken. Tot en met 14 februari voor slechts € 11,50! Kijk op www.dramawinkel.nl/boeksprookjes voor meer informatie.

Lees verder

Nieuwe dramales: De Bremer Stadsmuzikanten

Door Eva op 6 februari 2014

In dit sprookje van de Gebroeders Grimm ontsnappen een ezel, hond, kat en haan aan hun baasjes, omdat ze te oud zijn geworden. Ze gaan op weg naar Bremen om stadsmuzikant te worden.
In de les wordt gebruik gemaakt van de werkvorm teacher-in-role. Hierbij speel je een rol in het verhaal, namelijk de rol van verteller en alle menselijke personages.

Lees verder

Nieuwe dramales: Don Quichot

Door Eva op 28 januari 2014

De nieuwe dramales voor groep 7/8 gaat over Don Quichot, het beroemde boek van Cervantes. De leerlingen maken kennis met deze dolende ridder door middel van drie van zijn bekendste avonturen. Ze schrijven en spelen zelf een dialoog tussen Sancho en Don Quichot en ontdekken op welke manier je de essentie van een verhaal kunt vinden.

Lees verder

Nieuwe dramalessen Olympische Spelen

Door Eva op 19 januari 2014

Voor alle groepen hebben wij een dramales rondom de Olympische Spelen ontwikkeld. Groep 1/2 kan aan de slag met het prentenboek "Igor Stippelkampioen". Voor groep 3/4 hebben wij de les Wintersport ontwikkeld. Groep 5/6 gaat Schaatsen, zowel kunstrijden als langebaan. En de bovenbouw maakt in de les Olympische Spelen een openingsceremonie waarin de landenteams gepresenteerd worden.

Lees verder

Ontvang dramales "KRRRR...okodil" (bijna) gratis!

Door Eva op 8 januari 2014

Op 22 januari gaan de Nationale Voorleesdagen weer van start. Een themaweek waarin het voorlezen aan kinderen gestimuleerd wordt. Ieder jaar ontwikkelen wij een dramales speciaal rondom het Prentenboek van het Jaar. Dit jaar hebben we ons laten inspireren door het geweldige prentenboek "KRRRR...okodil!" door Catherine Rayner. In dit boek plonst krokodil graag in de rivier om andere dieren te laten... Lees verder

Nieuwe dramales: Familieportret

Door Eva op 19 december 2013

De kleuters ontwikkelen in deze dramales rondom tableaus familieportretten. Ze denken na over de momenten waarop er in een familie foto's gemaakt worden en zetten deze om portretten. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan de emotie waarmee je op een foto kunt staan.

Lees verder

Nieuwe dramales: Beeldentuin

Door Eva op 19 december 2013

De kleuters creëren in deze dramales rondom tableaus verschillende standbeelden. Ze ontdekken manieren waarop je in je houding en mimiek duidelijk kunt maken welk personage je bent, zonder daarbij te hoeven bewegen of praten. In de kernopdracht wordt spelenderwijs een beeldentuin neergezet, waarin iedere leerling een eigen standbeeld ontwikkelt.

Lees verder

Nieuwe functies binnen de lesmethode {video}

Door Eva op 12 december 2013

DramaOnline is vernieuwd! Nieuwe functies binnen de lesmethode De afgelopen weken hebben wij hard gewerkt aan het verbeteren van een aantal onderdelen binnen onze lesmethode. Wat er is veranderd, laten we je graag zien in deze video. Veel plezier met het vernieuwde DramaOnline! Lees verder

Nieuwe dramales: Ziekenhuis

Door Eva op 4 december 2013

De leerlingen improviseren in het spelen van verschillende kwalen en handelingen binnen een ziekenhuis. In de kernopdracht wordt een groepsimprovisatie neergezet waarbij de leerlingen al spelend reageren op problemen die zich voordoen in een ziekenhuis.

Lees verder

Nieuwe dramales: Vervoer

Door Eva op 29 november 2013

Er staat een nieuwe dramales online voor groep 5/6: Vervoer! In tableaus zetten de leerlingen verschillende vervoersmiddelen neer en de situaties die daarbij kunnen ontstaan. In de kernopdracht maken de leerlingen in groepjes een reeks stilstaande beelden binnen een eigen gekozen vervoersmiddel.

Lees verder

Nieuwe dramales: Kikker is Kikker

Door Eva op 28 november 2013

Deze dramales voor de kleuters speelt rondom het prentenboek "Kikker is Kikker". Eén van de boeken uit de bekende Kikker-reeks van Max Velthuijs. In dit boek beseft Kikker dat er een hoop dingen zijn die hij niet kan, zoals vliegen, taarten bakken of lezen. Haas helpt hem te ontdekken dat hij goed is zoals hij is. Een verhaal over onzekerheid, eigenheid en talent.

Lees verder

Nieuwe dramales: Dieren in beweging

Door Eva op 20 november 2013

In deze lessenserie staat de beweging van dieren centraal. De leerlingen bestuderen verschillende dieren nauwkeurig en gebruiken hun manier van bewegen in spel. Hierbij maken ze de transformatie van het naspelen van dieren tot het inzetten van dierlijke trekken binnen een menselijk personage.

Lees verder

Lespakket Sinterklaas groep 1-8

Door Eva op 18 november 2013

De Sint is weer in het land! DramaOnline heeft speciaal rondom het thema Sinterklaas een lessenserie ontwikkeld, bestaande uit een dramales voor iedere combinatieklas. Zo kunnen de leerlingen van elke groep in de dramales met het Sinterklaasfeest aan de slag. De resultaten van de maakopdrachten kunnen uitstekend getoond worden in een schoolbrede Sintactiviteit.

Lees verder

Nieuwe dramales: Het Lelijke Jonge Eendje

Door Eva op 31 oktober 2013

In deze lessenserie voor groep 5/6 staat Het Lelijke Jonge Eendje centraal, een sprookje van Hans Christian Andersen. Thema's als pesten, anders zijn en buitengesloten worden, zijn duidelijke aanknopingspunten in deze lessen en worden op toegankelijke wijze bespreekbaar gemaakt.

Lees verder

Nieuwe CD Sprookjes

Door Eva op 30 oktober 2013

Thema CD Sprookjes bestaat uit 21 instrumentale sprookjesachtige nummers. We hebben ieder nummer een passende titel gegeven, zoals "Een gemeen plan" of "De held arriveert", zodat je zonder te zoeken de juiste muziek binnen handbereik hebt. De sprookjesmuziek is de perfecte ondersteuning in een dramales of voorstelling.

Lees verder